woensdag 27 maart 2013

Mindful lopen


Waarschijnlijk ken je het wel, als het leven ingewikkeld wordt, kan je niet meer stilzitten. Je moet bewegen, ijsberen door de kamer, rusteloos heen en weer lopen. Lopen als een kip zonder kop.....

Lopen kan helpen om je gedachten weer rustig te maken, helderheid te krijgen. Mindful lopen of loopmeditatie is een krachtige en heel eenvoudige vorm van meditatie die al snel een positief effect geeft.

Hoe?
Mindful lopen is heel eenvoudig. Je loopt bewust van je voeten en de stappen die je zet, of van je adem. Misschien iets langzamer dan anders maar echt langzaam hoeft ook niet. Voel het contact van je voeten met de grond. Het kan helpen om de beweging van je voeten te benoemen, bijvoorbeeld links - rechts of een zin in je hoofd zeggen. Ik loop zelf graag met een zin van Thich Nhat Hahn, beroemde Zenleraar en schrijver, ‘ Elke stap is vrede.’ 

Binnen
Mindful lopen kan zowel binnen als buiten. Kies in het begin een vast moment om te oefenen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de route naar het koffie apparaat of de printer of het lopen van de trap. Als je dit stukje elke keer mindful doet, creƫer je een stukje rust en ontspanning voor jezelf in de hectiek van de dag. Dit kan helpen om stress te voorkomen.

Buiten
Als je buiten loopt, kan je dit ook doen met aandacht. Bewust zijn van je voeten die de grond raken. Je kan ook de adem en het lopen combineren, je kan je stappen tellen bij iedere in- en uitademing. Hiermee wordt ook je ademhaling bewuster en dit geeft meer vitaliteit en helderheid. Geen opmerkingen:

Een reactie posten