zondag 23 juni 2013

Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf?

In mijn omgeving hoor ik op het moment veel mensen opmerkingen maken over hoe de tijd vliegt, hoe  vaak het voelt of er te weinig uren in de dag zitten.
Voor veel mensen een herkenbaar gevoel, de vakantie komt er aan maar er moet nog van alles af, veel gedaan worden en georganiseerd worden. Met als gevolg een opgejaagd en gestrest gevoel.
Een logische reactie is dan om te versnellen en te gaan multi-tasken, uit ervaring weet ik dat sneller en meer tegelijk doen vaak een averechts effect heeft, je wordt slordig, vergeetachtig, er breekt wat waardoor er vaak meer werk uit voort komt.

De beste remedie bij dit opgejaagde, gestreste gevoel is stoppen, stilstaan en ademhalen.

Daarna de dingen die je moet doen langzamer gaan doen, vertragen in plaats van versnellen. Het vertragen geeft vaak alweer meer rust, waardoor er meer overzicht komt.

Als je weer op adem bent gekomen, kan je lijstjes maken met alles waarvan jij vindt dat moet gebeuren. Kijk ook of je de lijstjes zo kan maken dat niet alles op één lijst staat maar maak lijstjes met spoed, 'kan nog even wachten'......
Bedenk ook dat veel van wat je 'moet' vooral in je eigen gedachten is ontstaan.

Hoe hoog leg jij de lat voor jezelf? Moet ook echt alles gebeuren wat er op het lijstje staat? Moet jij het doen? Wat gebeurt er als je het niet doet? Kan het wachten?

Soms helpt het om afstand te nemen van alles wat moet gebeuren, aandacht geven aan jezelf door te mediteren, te wandelen of zoals de Engelsen zeggen When in doubt drink tea.

Voel de rust en het overzicht terug komen en misschien kan je al van alles van je lijstje afstrepen!

1 opmerking: