donderdag 5 december 2013

Aandacht voor de zintuigen

Een goede manier om mindful te zijn en helemaal in het huidige moment te zijn is het gebruiken van je zintuigen.
De zintuigen helpen je om bewust te ervaren wat er is, nu op dit moment. Misschien kan je ook eens stilstaan hoe het binnenkomt, overkomt het je of kies je er bewust voor? Hoe ervaar je het?

Kies elke dag een zintuig uit en geef daar de hele dag extra aandacht aan.

Zien
Wat zie je? Kijk je naar mensen, naar hun gezichten en hun kleren? Misschien gaat je aandacht wel naar de lucht, naar de wolken en de kleuren, naar het veranderende weer. Of misschien kijk je graag naar de natuur? Zie je details of kijk je meer naar het grote geheel? Hoe ga je om met veel visuele prikkels? Televisie, internet, kranten?
Hoe reageert je lichaam? En je denken en voelen?

Horen
Wat voor geluiden komen er binnen? Is er veel geluid of weinig geluid? Heb je altijd de autoradio aan, of muziek aanstaan? Experimenteer eens met stilte. Hoe reageer je op geluiden van anderen? Heb je oordelen? Wat voel je in je lichaam?

Voelen
Aandacht geven aan alles wat je voelt. Met je handen of contact met je huid bijvoorbeeld van kleding of de aanraking door een ander. Hoe voelen de verschillende materialen in je huis aan? Je kan voelen met je handen maar ook met je voeten of andere lichaamsdelen. De verschillende ondergronden voelen met je voeten. De wind voelen op je gezicht en in je haren. Het water voelen op je huid terwijl je doucht. Hoe reageer je hierop?

Ruiken
Welke geuren ruik je op een dag? Parfum, eten en drinken. De geur buiten van de natuur? Misschien vieze geuren? Of juist lekkere geuren? Bewust zijn van alles wat je ruikt. De geur van een ander, de geur van een kopje koffie, de geur van de vuilnisbak of juist van de lekkere avondmaaltijd.
Wat doen geuren met je? Ervaar je ook wat in je lichaam? Misschien komen er wel herinneringen boven?

Proeven
Alles wat je eet en drinkt, heel bewust proeven. Smaak opmerken, misschien ook de structuur van het voedsel. Op welke momenten eet en drink je? Doe je dingen automatisch in je mond zonder het echt te proeven? Hoe reageert je lichaam op eten en drinken? Welke gedachten en gevoelens heb je erbij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten