donderdag 25 april 2013

Stiltedag

Gisteren was er weer een stiltedag, een onderdeel van de mindfulnesstraining.
Een dag waarin we met elkaar oefenen in stilte, tenminste de deelnemers zijn stil maar ik zelf blijf praten, de meditaties begeleiden en instructies te geven.
Van te voren zijn er altijd een heleboel vragen: Moet je echt stil zijn? En als ik nou iets wil zeggen of vragen? Ik kan niet zo lang stil zijn! Spanning en nieuwsgierigheid.
De stiltedag zit bijna aan het einde van de training dus de mindfulnessaspecten als frisse blik, accepteren en vertrouwen komen langs.

's Ochtends komen we samen, drinken koffie en langzaam aan geven we ons over aan de stilte.
In de ochtend doen we een bodyscan en een lange, stille meditatie. De lunch is ook in stilte, sommige mensen blijven aan tafel, andere zoeken een plekje op in de zon. In stilte kan je zoveel meer genieten van je eten. Na de lunch beginnen we met een loopmeditatie, in de tuin, in de zon, op blote voeten.....ervaren van het lopen in stilte, lopen als meditatie moment.
De laatste meditatie is altijd de metta-meditatie, liefdevolle vriendelijkheid, compassie voor jezelf en anderen. Altijd al een intense meditatie maar zeker na zo'n dag vol stilte.

Bij het uitwisselen achteraf komen de woorden: rust, inzicht, dankbaar, vrijheid, stil, smaakt naar meer, heftig....voorbij.
Voor mij gelden ook elke keer weer de woorden.... dankbaar, energie en rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten